Przepis na swojską kiełbasę świąteczną   29 comments


Pamiętacie na pewno tę wielką suszarnio-grillo-wędzarnię, którą wybudował mój Anioł. Nadszedł czas, żeby sprawdziła się w ogniu jej funkcja wędzarnicza.

Co roku przed świętami wędzimy swojską kiełbasę i trochę szynek, tak też było i w tym roku. Mieliśmy nieco obaw, bo pierwszy raz nie było tak, że kierowali robotą Dziadkowie, tylko my. Ponieważ dzień skończył nam się zbyt szybko, gotowa i przyprawiona kiełbasa, zapakowana już w osłonki jelitowe, musiała całą noc czekać na wędzenie. Baliśmy się, że czosnek zepsuje smak kiełbasy, czasem tak się dzieje, kiedy surowe mięso z czosnkiem leży kilkanaście godzin.

Ale na szczęście okazało się, że kiełbasa wyszła znakomicie! :D

Pachnąca czosnkiem i majerankiem, uwędzona na gorąco w sam raz, bez dymnego nalotu na osłonkach nawet – wspaniała! Pojęcia nie macie, jacy oboje jesteśmy szczęśliwi i dumni z siebie oraz z nowej wędzarni oczywiście!

Oto mała fotorelacja z wędzenia:

100_4542

Jak widać, mój Anioł starannie chroni drewniane drzwi do części suszarnianej przed wszelką wilgocią! :lol:

100_4540

Część wędzarniana pracuje pełną parą.

Po upływie odpowiedniego czasu uchylamy lekko drzwiczki…

100_4550

Tadam!!!

100_4553

Nieufnie, acz z nadzieją przysuwamy nosy…

100_4551

I oto pachnący, kuszący rezultat naszej pracy!

100_4556

Jak pięknie pachnie!!! A jak smakuje!!! :D

100_4555

Taka ilość kiełbasy domowej powstaje z około 20 kg mięsa.

Dla tych, którzy chcieliby spróbować własnych sił, podaję przepis:

Składniki:

  • mięso wieprzowe i wołowe – 10 kg
  • sól – 150 g  (pół szklanki)
  • saletra 15 g (płaska łyżka)
  • pieprz czarny – 20 g  (3 łyżki)
  • ziele angielskie  5 g
  • majeranek 15 g
  • gałka muszkatołowa  3 g
  • czosnek 5 – 10 ząbków

Najlepiej zamówić u swojego dostawcy (w naszym przypadku sprawdzony sklep firmowy wytwórni wędlin Sokołów) gotowe przemielone mięso na kiełbasę we właściwej ilości, to odejmie nam wiele pracy przy przygotowaniu mięsa. Mięso starannie mieszamy z przyprawami, czosnek miażdżymy, dodajemy też około szklanki przegotowanej chłodnej wody. Wyrabiamy dość długo, aż masa mięsna stanie się w miarę jednolita i będzie kleista.

Osłonki z jelit naciągamy na końcówkę do wyrobu kiełbas w maszynce do mielenia i napełniamy kiełbasy, starając się, by nie były zbyt luźne i żeby nie dostawało się do nich powietrze. Co jakiś czas skręcamy osłonki wokół osi, kończąc kolejne pęto kiełbasy.

Teraz nakładamy kiełbasę na kije wędzarnicze i wieszamy w wędzarni, można ją zrobić nawet ze zwykłej beczki. Niezbyt gorący dym z przygasłego lekko ognia w wędzarni powinien zacząć działać. Uważajcie, żeby kiełbasę uwędzić, a nie upiec! :lol:

W zimnym dymie wędzimy od 3 do 5 godzin, w gorącym około 90 minut. Wyjmujemy, studzimy, próbujemy i… wpadamy w zasłużony zachwyt nad własna sztuką wędzenia! :wink:

Powodzenia i smaczności!!!

100_4534

About these ads

29 responses to “Przepis na swojską kiełbasę świąteczną

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ten śnieg to tegoroczny?
    Gratuluję nowej umiejętności, na wedzenie sie nie porwę, ale na degustację – zawsze:)))) Odezwiemy się po świętach na okoliczności urlopowe (liczba mnoga zamierzona przeze mnie,ale jeszcze nie skonsultowana;) Serdeczności

  2. No wygląda bardzo smakowicie, a tak w ogóle to jest u Was jak byście mieszkali w parku…? Tyle starych drzew…

  3. Rewelacja- to u was już Święta.
    Kilbaska z daleka pachnie wybornie. Pogratulować umiejetności.
    Fajnie u Was .Pozdrawiam

  4. u nas też na teściowym podwórku będzie próba wędzenia!:)

  5. Cześć Anetko:) Przypomina mi się dzieciństwo i święta u Dziadków:) Ech.. Była cała sprawa ze świnką, która na tą okoliczność traciła życie.. No i były swojskie wyroby:) Serdeczności!

  6. Ależ smakowicie wygląda! Aż by się z chęcią skosztowało troszeczkę a potem zagryzło świeżo upieczonym chlebem.

  7. prawie czuje ten zapach :) a wędzarka zachwyciła mego małżonka drogiego, co to przymierza sie nasza budować w przyszłym roku.

  8. Ciekawe – za ile lat można będzie w sieci przekazać zapach :D
    Cieszę się ogromnie, że i Wam się podoba, zarówno wędzarnia jak i jej produkty!

  9. Moim zdaniem wędzarnia jest troszkę zła. Uwagi: kiełabasa jest za krótko wędzona, wiąże się to z tym iż ma bardziej z pieczony smak niż wędzony.
    odległość ogniska do beczki (wędzarki) powinna wynosić min. 1 m.
    Inaczej wędzliny i inne wyroby nabierają krótkiego, powierzchownego aromatu niż inne wędzone wyroby w odpowiednich warunkach.

    • Może ze zdjęć to nie wynika, ale odległość ognia jest zdecydowanie większa niż 1 m – to blisko 2 metry. Pisałąm w tekście, że trzeba uważać, aby uwędzić, a nie upiec nasze wyroby, to bardzo ważna sprawa. Pozdrawiam i dziękuję za uwagi!

  10. A nie sparzacie kiełbasy po wędzeniu ?
    Wesołych Świąt !!

  11. pytanie ile przypraw potrzeba na Kilo miesa? czy to co pisze jest na 10Kg miesa czy na kg?

    ronald schwanczar
  12. Wszystko super tylko czemu dodawana jest saletra. Przeciez to jest czysta chemia (trucizna) Ja nigdy nie dodaje saletry, jeszcze nigdy nie zapsuly mi sie wyroby. Fakt ze szynki w srodku nie sa piekne czerwone lecz maja kolor szary z specyficznym pirscieniem co nie znaczy ze cos jest zlego.

    • Saletra rzeczywiście nie jest tutaj niezbędna, my dodajemy… chyba z przyzwyczajenia, a także po to, aby nasi goście nie mieli wątpliwości, że szynka czy schab są świeże. Często wytłumaczenie, że są szare, bo nie zawierają saletry, po prostu nie wystarcza. Ale – można nie dodawać saletry i wyrób będzie równie smaczny, na pewno.

  13. nie wystarczy podać w przepisie : mięso wieprzowe i wołowe, ważne ile którego ? Odpowiedz

    Piotr Bielecki
    • Odpowiadam: nie wiem, czego Ci się wydaje za dużo napisanego, ale piszę tak, jak lubię, czyli nie bezosobowo. Jeśli komuś forma nie odpowiada, trudno, raczej już się nie zmienię.

  14. interesuje mnie jak rozwiazane palenisko bo mam zamiar zrobic podobna teraz mam tylko z beczki ale to dlugo nie wytrzymuje choc wedzimy co tydzien narazie ryby kurczaki i szynki bo kielbasa u nas nie znana trudno dostac flaki aale sprubuje u Niemcow w Oxapampie oni tam robia kielbase ale po niemiecku Pozdrawiam z Cieplego caly rok Peru La Merced Salva Cenral

    • Jak się spojrzy na wędzarnię, to widać, że część wędzarnicza (ta po prawej stronie) ma palenisko rozwiązane dwojako: można wędzić na zimno, rozpalając ogień w palenisku z lewej strony i prowadząc dym kanałem na stronę prawą. Można też wędzić na gorąco, rozpalając bezpośrednio w części prawej, ale należy pamiętać o ostrożności i wysokim umieszczeniu kijów z kiełbasą, bo bardzo łatwo ją upiec, zamiast uwędzić. :)

  15. zawsze chcialem miec swoja wedzarnie, ale na razie jeszcze nie mam, moze keidys, na razie kupuje lepsze produkty, takie bez konserwantow, np od okolicnzych masarzy

  16. Chyba soli w tym przepisie trochę za mało.

    • Wszystko jest kwestią indywidualnego smaku – jeśli ktoś lubi bardziej słone to oczywiście doda sobie więcej soli. Ważne, żeby smakowało temu, który będzie jadł, a nie żeby zgadzało się z czyimś przepisem. :wink:

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 32 obserwujących.

%d bloggers like this: