Dżem z cukinii   4 Komentarze


Bierzemy 5 kg cukinii, obieramy ją, czyścimy z miąższu z pestkami i ścieramy na grubej tarce. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, mieszając stale, aż stanie się w miarę jednolitą masą. Teraz dodajemy sok z 3 cytryn (pestki, rzecz jasna, odcedzamy) i 1,5 kg cukru. Dalej smażymy, pilnując by nie przywarło – jakieś 30 minut. Kto lubi eksperymenty kulinarne, może dodać 4 galaretki cytrynowe lub agrestowe na sam koniec smażenia. Dobrze wymieszać galaretkowy proszek z gorącą masą, nakładać od razu do słoików. Nie trzeba apertyzować, jeśli dodajemy galaretki, jeśli zaś bez galaretek, to 10 do 15 minut apertyzujemy. Smacznego!

Reklamy

Posted 13 stycznia 2010 by podsosnami in W sosnowej spiżarni

Tagged with , , , ,

4 responses to “Dżem z cukinii

Subscribe to comments with RSS.

  1. A ja właśnie zastanawiałam się, jakby tu na zimę zachować smak cukinii. Jutro zabieram się do wypróbowania przepisu:)

  2. Brzmi ciekawie 🙂 Zawsze robiłam cukinię na „słono-octowo” a cukinii na słodko nie miałam jeszcze okazji 🙂

    Pozdrawiam!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: