Jabłuszka z miętą w syropie   Leave a comment


Na każdy kilogram malutkich, twardych, opadłych z drzewa jabłuszek (im mniejsze tym lepsze, najlepiej wielkości dużej wiśni) należy wziąć 1 litr wody i 1 kg cukru. Z wody i cukru ugotować syrop. W tym czasie jabłuszka zagotować 3 minuty we wrzątku – nie dłużej, bo popękają. Zagotowane jabłuszka wrzucamy do syropu na chwileczkę – może 1 minutkę, więcej nie.
Jabłuszka razem z syropem nakładamy do słoiczków, do każdego słoiczka wtykamy świeże gałązki mięty. Zamykamy i krótko apertyzujemy.
Pyszny koncentrat napoju orzeźwiającego na gorące dni!

Posted 13 Styczeń 2010 by podsosnami in W sosnowej spiżarni

Tagged with , , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: