Sałatka z przerośniętych ogórków   4 comments


Kiedy zaczynają mi przerastać ogórki, a niektóre juz zdążą nieco pożółknąć, robię z nich sałatkę.
Biorę :

4 kg ogórków przerośniętych (duże , moga byc zażółcone)
1 kg papryki czerwonej i żółtej
10 łyżeczek soli
po 3/4 szklanki cukru, octu i oleju
10 dkg zielonego kopru
2-3 ząbki czosnku zmiażdżonego

Ogórki pokroić w dość grube plastry ze skórą , paprykę oczyścić z pestek i pokroić, dodać sól, ocet, cukier, olej, czosnek i pokrojony koperek, wszystko wymieszać. Odstawić na 2 godziny, potem powkładać w słoiki, zalać pozostałym sokiem i pasteryzować od 5 do 10 minut. Smacznego!

Advertisements

Posted 13 Styczeń 2010 by podsosnami in W sosnowej spiżarni

Tagged with , , , ,

4 responses to “Sałatka z przerośniętych ogórków

Subscribe to comments with RSS.

  1. Sałatka ze strony Kuronia! Zdjęcie też! Muszę zrobić, bo ogórków mam dużo, a nie lubię obierać..

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: