Truskawki w konfiturze   Leave a comment


Kilogram oczyszczonych i opłukanych owoców przesypać 30 dag cukru i zostawić na co najmniej 4 godzinki. Potem zagotować syrop z ćwierć litra wody i 70 dag cukru i na taki wrzący wrzucić truskaweczki. Teraz nie mieszać, a tylko potrząsać rondlem i gotować na wolnym ogniu. Zagotuje się – odstawić na parę minut. I tak kilka razy. Następnego dnia znowu tak gotować – az owoce staną się szkliste. Powinny byc całe. Słoiczkować, apertyzować 20 minut.

Często spotykam się z problemem ciemnienia (brunatnienia lub szarzenia) truskawek w przetworach. Sposobów na to jest kilka, najprostszy to dodanie do dżemu lub konfitury soku z cytryn, można go zastąpić kwaskiem cytrynowym, albo dodać łyżkę czystej wódki – też pomoże w utrzymaniu pięknego czerwonego koloru truskawek w przetworach.

Można też zrobić

TRUSKAWECZKI Z PORZECZKAMI W GALARETCE

Z soku wyciśniętego z pół kg owoców i dodanego kilograma cukru zagotować syrop. Zalać nim kilogram świeżych truskawek i zostawić na noc. Nazajutrz wziąć 1/2 kg obranych porzeczek, wymieszać w rondlu z kilogramem cukru i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Przetrzeć je przez sito.
Teraz truskawki z syropem doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut. Potem wystarczy dodać przetarte porzeczki, wymieszać i pakować do słoiczków. Apertyzować. Pyszności!!!

Advertisements

Posted 13 stycznia 2010 by podsosnami in W sosnowej spiżarni

Tagged with , , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: