Wiśniowe powidełka   Leave a comment


Kto ma wiśnie, może zrobić przepyszne powidełka.
Najpierw należy wiśnie wydrelowac. Na każdy kilogram wydrelowanych wiśni trzeba wziąć 1 kg cukru i przesypywać nim owoce. Zamieszać i zagotować przez 25 minut, starannie zbierając powstającą pianę.
Teraz zostawiamy wiśnie na noc. Nazajutrz dodajemy do smaku sok z cytryny (ja zwykle dodaję 1 lub 2 na 1 kg owoców) i gotujemy całość tak długo, aż zgęstnieje i zmieni barwę na lekko brunatną. Pakujemy w słoiki i apertyzujemy co najmniej 20 minut.
Pyszności, słowo daję!

Reklamy

Posted 13 stycznia 2010 by podsosnami in W sosnowej spiżarni

Tagged with , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: