A szafa pęcznieje :)   6 comments


Pogoda nam się zrobiła w kratkę, czasem jest ładnie, a czasem wieje i leje. Niemniej widać już dokładnie, że będzie to rok obfitości!😀

Obrodziły właściwie wszystkie owoce, letnie jabłka w naszym sadzie już sypią nam obfitością, jesienne też się pięknie zapowiadają, gruszka ugina sie pod ciężarem owoców, jednym słowem trzeba robić zapasy, przerabiać i wekować, aby nic się nie zmarnowało! Do tego zioła rosną w tym roku też pięknie, zebrałam już drugi raz oregano, w kolejce czeka tymianek, a kuchnia cały czas pracuje pełną parą, aby wysuszyć wszystkie zbiory.

W tym roku stworzyłam nowe kompozycje przyprawowe z ziół, przede wszystkim do zup, ale chodzą mi po głowie dalsze pomysły, pewnie będzie tego więcej.😉  Myślałam, że nowa półeczka ekspozycyjna dla ziół zaspokoi nasze potrzeby w tym względzie, ale już teraz widzę, że chyba będzie za mała…

Jutro zbiór tymianku i jeszcze jednego „sortu”, baaardzo miłego w zbieraniu:

Kwiaty nagietka mogą służyć zarówno do celów kosmetycznych i leczniczych, jak i kulinarnych, doskonale bowiem zastępują kurkumę i barwią potrawy.

Gotowe do sprzedaży zioła dostały takie miejsce i taką nową półeczkę:

Na powyższym zdjęciu widać aromatyzowany ziołowy olej z hyzopem i z oregano, a płyn o soczyście różowym zabarwieniu to ocet różany.  Jest jeszcze olej nagietkowy, który bardzo lubię, ma specyficzny delikatny smak i aromat.

Sezon przetwórczy w pełni, ostatnio robiłam słoiczki z dżemem jagodowym i z kurkami w musztardzie. Kurki w musztardzie okazały się naprawdę smaczne, więc podaję przepis z czystym sumieniem, że jeśli wykorzystacie, to nie będziecie żałować!

KURKI W MUSZTARDZIE

Składniki:

3 kg kurek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, koper, 1 l wody, 3/4 szklanki octu, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżek musztardy, 2 łyżki chrzanu.

Kurki oczyścić i osuszyć, krótko obgotować, żeby nie rozmiękły. Włożyć do słoiczków, dodając liśc laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, po 2 plasterki obranego czosnku i gałązkę kopru. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem, wystudzić, dodać musztardę i chrzan, dobrze wymieszać.Wlać do słoików z grzybami i odstawić na pół godziny. Pasteryzować 15 minut, przechowywać w ciemnym miejscu. Przepis zaczerpnęłam z książki A. Kozłowskiej i E. Trojan pt. „Aromatyczne grzyby”. Polecam!

A oto pęczniejąca szafa z przetworami.😉

Pracy w kuchni jest tyle (bo plonów już obfitość😀 ), że często trzeba tam pracować do późnych godzin…

W jadalni trzeba już zapalać światło wtedy…

A ja jestem wówczas już bardzo zmęczona i marzę tylko o dostaniu się do sypialni!😆

Miłego popołudnia i wieczoru!

6 responses to “A szafa pęcznieje :)

Subscribe to comments with RSS.

  1. CUDA!

  2. Jak pięknie u Ciebie!Zawartość spiżarni imponująca i tak pięknie wszystko ozdobione,podpisane!

  3. Anetko! Ale u Ciebie smakowicie! I w ogóle cudnie! Tak wakacyjnie i domowo – jak najbardziej lubię:) Zamówię u Ciebie zioła na pewno, tylko muszę postudiować jakie bym chciała a na to potrzebuję chwilki spokojnej:)
    Serdeczności nadmorskie!

  4. Ale się rozszalałaś, kochana! Ja przy Tobie to „mały Pikuś” jestem:-))) Też już zaczynam zbiór nagietka, a część zostawiam na nasiona – przygotowuję pod uprawę nagietków kawałek pola:-)))
    Uściski!
    A.

  5. Przetwory wyglądają smakowicie. Podziwiam i zastanawiam się kiedy to wszystko kochana robisz. Pozazdrościć zapału do pracy.
    Pozdrawiam i życzę wiele zdrowka.
    Mama Asi.

  6. Ależ pomysłowa jesteś! Piękna ta Twoja szafa:) Napracowałaś się mocno, to widać po „owocach”. No! ale kto rano wstaje (i ciężko pracuje) temu Pan Bóg daje, prawda?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: