Swojska kiełbasa dla leniwych ;)   11 comments


Kochani – przygotowania do świąt ruszyły już pełną parą, nie ma to-tamto! Ale kto troszkę leniwy, albo nie ma możliwości uwędzenia własnej kiełbaski, może sobie zrobić pyszne mięsko w słoikach. Przepis taki sam, jak na swojską kiełbasę, proszę:

10 kilo mięsa wieprzowego mielonego (może też być drobiowe lub inne)
1/2 szklanki soli
1 płaska łyżka soli peklowej
3 łyżki pieprzu
1 1/2 opakowania majeranku (my używamy czasem oregano)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
główka czosnku

Mięsko wyrabiamy z przyprawami, dodając 1-2 szklanki wody, powinno być kleistą masą. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy i dajemy do słoików w chłodne miejsce.
Na drugi dzień wypiekamy słoiki – w temp. ok. 150*C, około godziny. My użyliśmy słoików tzw. dżemówek, ale fajne nieduże porcje wychodzą też w słoiczkach małych, takich jak po koncentracie na przykład.

Takie mięsko to jak pyszna domowa mielonka, a długo postoi i nie ma w sobie kilogramów chemii.

Oto słoiki w trakcie wypiekania w kuchence:

100_7764W trakcie przygotowania jest już także schab gotowany, również bez wędzenia – obiecuję za kilka dni zamieścić przepis i fotoportret rzeczonego!

A u nas tymczasem pierwszy oddech zimy…

100_7761

100_7762

100_7763Miłego wieczoru! 😀

 

 

11 responses to “Swojska kiełbasa dla leniwych ;)

Subscribe to comments with RSS.

  1. O rajuśku, Anetko, fajny przepis i chętnie skorzystam, tylko muszę chyba zrobić trochę mniej bo długo byśmy jedli 🙂

  2. muszę koniecznie spróbować:-)

  3. Jeśli mój leń mi pozwoli to i ja się pokuszę … Smacznie to wszystko brzmi:)

  4. Brazunia – jakże miło, że i tutaj skomentowałaś, kochana! 😀 A przepis rzeczywiście prosty i smaczny, polecam, dziewczynki!

  5. Jak zmolestuję mojego lenia , na pewno mi pozwoli zrobić te pyszności:)
    I na schabik poczekam cierpliwie.

  6. Oooo! Zapomniałam, że przecież można tak kiełbasę robić! Bardo dziękuję za przepis. Na pewno zrobimy.

  7. A gdzie się kupuje ta sól peklową?

  8. Mój mąż na takie słoiczki mówił tuszonka, muszę mu przypomnieć. A u mnie zimy nie widać,była bardzo słonecznie. Zdjęcia choć piękne potwierdzają nieuchronne nadejście zimy..cóż, trzeba się przyzwuczaić

  9. Zrobiłam, rozpowszechniłam przepis w pracy – pychota. Ja zrobiłam z karkówki i trochę za sucha wyszła, ale koleżanka dodała boczku i było ok. Polecam z zadowolonym brzuszkiem 🙂
    pozdrawiam Marta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: