Schab – kolejna wędlina bez wędzenia   12 comments


Wiadomo przecież, że nie każdy ma wędzarnię. Jednak możliwości posiadania własnych, smacznych i zdrowszych wędlin, wciąż są niemałe, nawet bez wędzenia.

Dzisiaj proponuję Wam schab podgotowywany, który (uprzedzając Wasze wątpliwości) w ogóle nie jest suchy, za to jest naprawdę smaczny. Przepis powstał na bazie przepisu z sieci, jednak uległ pewnym modyfikacjom, bo zalewy z majonezem nie zdzierżyłam… 😆

Do rzeczy zatem, kochani. 😉

Bierzemy:

  • 1,5 kg schabu
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżkę słodkiej papryki
  • pieprz
  • majeranek lub oregano
  • zioła prowansalskie
  • 2-3 ząbki czosnku

Czosnek miażdżymy, przyprawy mieszamy i czosnkiem oraz przyprawami porządnie nacieramy nasz kawałek schabu. Zawijamy całość szczelnie w folię do żywności bądź folię aluminiową i wkładamy na 2 dni do lodówki.

schab 2

 

Po upływie tego czasu w dużym garnku wstawiamy na kuchenkę 3 litry wody. Dodajemy do niej:

  • 2 czubate łyżki soli
  • łyżkę cukru
  • łyżeczkę słodkiej papryki
  • łyżeczkę ziół wg uznania (np. hyzop lub prowansalskie)
  • pieprz mielony wg uznania
  • łyżkę musztardy
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Wodę z przyprawami zagotowujemy i do wrzątku wkładamy wyjęty z folii nasz schabik. Gotujemy na małym ogniu maksymalnie 15 minut i odstawiamy do wystygnięcia na 12 godzin, np. na noc. Schab oczywiście zostaje w zalewie w garnku. 😉

Rano znowu go zagotowujemy w ten sam sposób i znowu zostawiamy na kilka godzin w zalewie do wystygnięcia. Zimny schab wyjmujemy z zalewy, osuszamy nieco ręcznikiem jednorazowym i zawijamy znowu w folię, wkładając do lodówki. Pozwalamy mu „odpocząć” kilka godzin i – voila! Gotowe!

100_7770

 

 

Schab jest naprawdę smaczny, a jeśli jeszcze dosmaczymy marynatę i zalewę wg swojego gustu, to uczta murowana. Smacznego!!!

Źródło przepisu

12 responses to “Schab – kolejna wędlina bez wędzenia

Subscribe to comments with RSS.

  1. No kolejny rarytas! Na pewno wypróbuję! Ale na razie mam 5kg mielonego i idę robić wedle poprzedniego przepisu. Dziękuję za oba!

  2. I ja dziękuję:)
    Czekają mnie pracowite i smakowite weekendy bo mięsiwa trza zrobić i za pierniczki się powoli brać, o dekoracjach nie wspomnę. Ale jakie to przyjemne:)

  3. Oj, to prawda – przygotowania przedświąteczne są co najmniej równie miłe jak święta, uwielbiam ten czas! 😀

  4. Depesiu!
    Jak tu pysznie 🙂 mogę skopiować przepisy?
    pozdrawiam serdecznie

  5. Jakże smakowicie wygląda ten schab. Palce lizać!! Przepis mężowi odczytałam i na pewno skorzystamy
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  6. O jeju, prawie przegapiłam ten schab! mniam Musze Pawłowi pokazać bo przecież to on kucharzy. My sie szykujemy na małe wędzenie u sąsiadów – szyneczkni nie sąsiadów.

  7. Zrobiłem (tak jestem facetem).
    Powiem tak. Do tej pory robiłem tylko pieczony (z czosnkiem, sliwkami itd) więc dosyć sceptycznie podchodziłem do wersji gotowanej.
    Ale rezultat jest wyśmienity, Mięso jest bardzo miękkie, sprężyste i aromatyczne o wiele lepsze niż pieczone – a na pewno zdrowsze.
    Dzieki za przepis.

  8. Przepyszny ten schab, właśnie konsumuję. A i dzieci chętnie jedzą. Na pewno wejdzie na stałe do naszego domowego menu. Dziękuję za przepis.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: